29. maaliskuuta 2009

Pakollinen vaippapostaus


Jaaha. Sunnuntai on aina tylsä päivä, siitäkin huolimatta, että on äitiyslomalla ja näin ollen kaikki päivät vierivät kevyttä alamäkeä pitkin suunnilleen samanlaisina..

On siis hyvä päivä kirjoittaa vaipoista.

Olen siitä hassu äiti-ihminen, että vaippakeskustelussa sijoittaisin itseni neutraalille keskialueelle, niin teoriassa kuin käytännössäkin. Mielipiteet vaipoista tuntuu heiluvan rajusti ääripäästä toiseen, tyypistä riippuen, kuka helppouteen ja kuka ekologisuuteen päin viittoen. Minä seison keskellä risteystä, enkä osaa liikkua oikein mihinkään suuntaan, sillä näin on hyvä.

Meillä käytetään kerta- ja kestovaippoja melkeinpä yhtä paljon kumpiakin. Kestovaippoja käytämme aina kotona ja kaikenkaikkiaan tilanteissa, joissa likaista vaippaa ei tarvitse vaihtaa eikä näin ollen tehdä asioista vaikeita. Kertakäyttöiset vaipat on käytössä reissussa, kaupungilla ja muissa tilanteissa, joissa kestovaippaa joutuisi joko ronttaamaan mukanaan jonnekin tai se on muuten erikoisen hankalaa - eli jos laiskottaa!
Tapaan sanoa, että en halua olla se, jonka lapsi jättää jälkeensä yli tonnin vaippajätettä vaippakautensa aikana, tämä vain siksi, että äiti ei oikein viitsinyt pestä pyykkiä. Toisaalta en myöskään halua olla se, joka eräänä päivänä kajahtaa pyykkiä pestessään. En ikinä sanoisi harrastavani kestoilua, on niitä parempiakin harrastuksia kuin kakkavaipat, mutta toisaalta saan kiksejä näin helposta käytännön tavasta elää kestävällä tavalla, samalla rahaa säästäen. Anoppini tykkää siteerata jotain kestovaippaopasta sanoen: Yksikin vaippa päivässä on 365 vaippaa vuodessa.

Plussat ja miinukset:
Kertakäyttöisen vaipan plussia ei varmaankaan tarvitse juuri listata. Ne ovat helppoja ja toimivat hyvin, sillä sipuli.
Miinuksina juuri tuo järkyttävä määrä jätettä, ja hinta. Kertikset ovat kestoja paaaljonpaljon kalliimpia, ja varsinkin, jos ostaa kestovaipat käytettynä.
Kestovaipan miinuspuolet on vaiva (saa koko ajan pestä ja viikata) ja alussa varsinkin tuntui mahdottoman vaikealta loihtia sopivasti imua sopivan ohueksi paketiksi.. Plussia on ekologisuus, taloudellisuus, mukavuus (peppu voi paremmin kangasvaipoissa) ja hei, kauneus! Katso yläkuvaa, kumpi vaippahylly muka näyttää mukavammalta!

Kertisvaippoina meillä on aina joku peruspirkka, omaatuntoa soimaa jo ylipäänsä ostella niitä (kierrätettävät kertakäyttövaipat on liian kalliita meille). Kestovaippana käytetään yleensä taskuvaippa, kuten Fuzzi Bunz tai Myllymuksut , taikka sitten kuori tai Uniljan tai Ruskovillan villahousut sisävaipan kanssa, nämä ihanalta Uniljalta. Villahousuja kohtaan minulla oli suurimmat ennakkoluulot tässä hourupäisten pyykkääjien kerhotarjonnassa, mutta ne todella yllättivät helppoudellaan. En oikeastaan ymmärrä mikä tuo villan taika on, mutta sopii minulle, ja Puhikin vaikuttaa pitävän niistä eniten. Vaippoja on kymmenisen kappaletta, mikä on meidän käytöllämme täydellinen määrä. Likaiset vaipat säilyy roskaämpärissä verannalla, poissa sisältä haisemasta.

Katsokaa nyt tätäkin herkkupeppua! Supertyylikäs Uniljan musta sisävaippa! (Sivumennen sanoen, tuo aika hauskannäköinen, leveäraidallinen body on Ratian, löytyi kirpputorilta 50c, on sinällään typerä vauvavaate, että pääaukko on tiukka eikä siinä ole neppareita tai edes kirjekuorileikkausta helpottamassa.)
Helinäkeiju-vaippakuori on mitä ilmeisimmin TSI, mutta päihittää kaikki ImseVimset mennen tullen! Ei kylläkään minun tekemäni tsi, vaan jonkun, joka myi sen huuto.netissä... Vähän tyttömäinen ehkä, mutta i-ha-na!
1 kommentti:

pikkukiiski kirjoitti...

Hyvä kirjoitus vaipoista. Itse olen toiminut hyvinkin pitkälle samoilla periaatteilla. Kertavaippoja meillä menee yksi tai kaksi päivässä. Yöksi laitan aina kertiksen ihan siitä käytännön syystä että en ole vielä koskaan onnistunut tekemään sellaista kestopakettia yöksi ettei vauvalla olisi ollut kurja ja märkä olo. Myös kaupungille mennessä laitan kertavaipan jos tiedän että olen reissussa yli kaksi tuntia. Muuten kestoillaan ja osaksi ollaan myös vaipatta koska pyrin siihen että myös meidän nuorempi poika oppisi mahdollisimman nopeasti potalle. Minä kun olen siitä hassu että minusta itsestäni tuntuu kamalalta kun ajattlen että lapsi joutuu laskemaan allensa kun ei vielä itse osaa ja pääse vielä potalle tai pytylle. Tiedän, ihan hassua mutta en voi iteselleni mitään :)