27. maaliskuuta 2009

Värileikkivinkkejä!

Kävimme Puhin kanssa alkuviikosta vauvojen värileikissä Kiasmassa. Tällainen yhdessä työskentely ei kuitenkaan vaadi nykytaiteen museon puitteita, vaan leikkiä voi kotonakin. Listasin muutamia vinkkejä, kuinka kotileikissä päästään alkuun!

Leikki on aikuisen ja lapsen vuorovaikutustoimintaa, joka on kohdistettu 3kk-1v ikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Lapsi ja aikuinen toimivat ikään kuin työparina, vauva toiminnan keskipisteenä. Aikuinen ohjailee, lapsi on toimija. Lapsen aisteja haastetaan antamalla hänelle erilaisia kokemuksia, turvallisesti tutun aikuisen kanssa. Lapsi tutustuu leikissä värien maailmaan, mutta tärkeintä on vauvan ja vanhemman mukava, yhteinen hetki.

Mitä tehdään?
Kiasman värileikki koostui kolmesta osiosta. Teosten tutkailusta, teemaväristen esineiden ja asioiden tutkailusta ja "sotkemisosiosta" eli maalaamisesta. Työskentelytilat kannattaa järjestää lähelle toisiaan, jolloin leikkiminen sujuu saumatta puuhasta toiseen. Kaksi jälkimmäistä osiota järjestyy kotona helpostikin, ja miksei ensimmäinenkin, jos sattuu pitämään kotona värikästä taidevarastoa! Teosten katselun voi korvata vaikkapa valitun värin tutkimisella kuvakirjasta tai jostain muualta. Osion voi myös jättää väliin, tai keksiä tilalle jotakin muuta. Uskoisin, että ensimmäisen osion tarkoitus on lähinnä valmistaa lasta kaikessa rauhassa tulevaan toimintaan.

Muista ehdottomasti edetä lapsentahtisesti, muuten hommasta jää vain suru puseroon. Lapsen mielenkiinto värileikkiä kohtaan voi vaihdella kerrasta toiseen, eikä häntä tule vaatia mihinkään. Kysehän on leikistä ja yhdessäolosta!

Valitse materiaalit.
Valikoi materiaalit teemavärin mukaan. Kakkososion esineiden ja materiaalien tutkimiseen kannattaa valita keskenään mahdollisimman erilaisia asioita. Kaikenlaiset kankaat (ohutta sifonkia, paksua samettia...) sopivat leikkiin hyvin. Pehmeät höyhenet, nipistelevät papiljotit, rapisevat paperit ja kovat esineet muodostavat jokaiselle leikkikerralle uuden kombon, josta vauva voi valita mieluista tutkittavaa. Kaiken ei tarvitse olla suuhun sopivaa, aikuinen huolehtii lapsen turvallisuudesta.

Kierrätys kunniaan tässäkin: kotoa löytyy vaikka mitä leikkimiseen sopivaa! Jos kotoa ei löydy irtokankaita, etsi sopivia vaatteista tai kodintekstiileistä. Kovia, värikkäitä esineitä voi löytyä vaikkapa keittiötarvikelaatikosta. Rapisevaa voi löytää vaikkapa tyhjistä pakkauksista: huuhtele ja säästä punainen sipsipussi leikkiä varten. Leikkimateriaalia voi myös askarrella: Limutölkkiin voi liimata värikkään paperin päälle, tai valita suoraan hyllystä sopivan värisen. Heitä sisään hiekkaa tai kuivattuja herneitä rahisemaan. Vauva ei ole kiinnostunut esineiden alkuperästä tai kalliista toimintaleluista, vaan uusista ja mielenkiintoisista kokemuksista. Hän tuskin tekee eroa parin keittiökauhan ja väriä itsestään vaihtavan supertoiminta-actionlelun välillä.

Maalausosioon kannattaa valita ennen kaikkea turvallisia värejä. Ruoka-aineista näitä löytyy paljon: marjasoseita, mangoa, kaakaota, yrttejä, kiisseliä.. Näitä voi huoletta myös maistella! Myrkyttömiä maalejakin on saatavilla, mutta ne eivät taida maistaa mustikalta... Yksi väri riittää hyvin, enempää kuin kahta ei kannata käyttää samalla kerralla. Paperiksi kannattaa valita joku todella huokoinen, melkeinpä kangasmainen, joka on kestävä ja imee maalin hyvin. Kaiken tämän alle kerniliina tai hyvä kerros sanomalehteä. Vauvalle sotkemiskelpoiset vaatteet tai pelkkä vaippa!

Ja sitten mitä?
Sitten vain tutkimaan ilman sen suurempaa käsikirjoitusta! Osioiden kestot voivat vaihdella paljonkin, minuutista puoleen tuntiin, koko leikin maksimipituutena voisi pitää tunnin. Kuulostele vauvasi tunnelmia, ja osallistu ihmettelyyn! Tarjoa, älä tyrkytä, kiinnostu siitä, mistä hänkin kiinnostuu, ja kerro hänelle, mitä mikäkin on. Lapsi tarvitsee aikuista suurten tunteidensa käsittelyyn.

Nautinnollisia värileikkihetkiä!

1 kommentti:

Mira kirjoitti...

Kiitos tästä! Kunhan tästä tervehdytään, niin meillä taidetaankin harrastaa taidetta. :)