14. toukokuuta 2009

Plääh, mikä ekoteko

Käytämme tällä viikolla pois äitini vierailullemme ostamia kertisvaippoja (ja odotamme sitä saavutusta Puhin kasvussa, että M-kokoiset kestovaipat eivät enää olisi liian isoja, S-kokoiset kun ovat olleet pieniä jo hetken), ja mieleeni juolahti kirjoittaa aiheesta pieni poru. Vaippaostos oli siis markettiekovaippa Nature Babycare. Paketti sanoo että 100% kompostoituva, mutta pienellä tutkimisella saatiin tähänkin hyvään uutiseen mutkia matkaan. Todellisuudessa vain pakkaus kompostoituu täysin, ja koko setti noin 60%. Biojätteeseen näitä vaippoja ei myöskään saa laittaa.

On vaipalla myönteistäkin vaikutusta ympäristöön. Valmistajan sivuilla kysytään, miten tällaisen vaipan käyttäminen vaikuttaa ympäristöön?

Vastaus: Nature babycare -vaippa on 60-prosenttisesti kompostoituvaa materiaalia. Muut johtavat merkit käyttävät noin 80-prosenttisesti öljypohjaisia raaka-aineita , jotka eivät kompostoidu .Tällöin uusiutumattomien lähteiden käyttö vähenee ratkaisevasti. Poltettuina Nature babycare -vaipat pahentavat kasvihuoneilmiötä huomattavasti vähemmän kuin muut kertakäyttövaipat. Perinteisissä kertakäyttövaipoissa käytetään yhä enemmän vaikeasti hävitettäviä raaka-aineita, jotka kuluttavat uusiutumattomia luonnonvaroja. Nature babycare on käännekohta tässä kehityksessä.

Vähemmän about ikuista muovijätettä, vähemmän myrkyllisiä aineita tuotannossa, vähemmän öljynkulutusta... Kyllä niiden käytöstä varmasti on etua. Mutta. Käyttöominaisuuksiltaan tuo vaippa on suorastaan nolo. Meille se ei ainakaan istu oikein mitenkään päin, tarrat on huonot ja joustoa ihan väärissä paikoissa. Lisäksi vaippa alkaa haiskahtaa välittömästi pissan tultua, ja Puhillekin tulee ikävä olo välittömästi vaipan kastuttua. Kertisten etu on ollut minusta juuri tuo joustavuus esim. pissavaipan vaihdossa, kaupungilla tai muualla ollessa. Tämän vaipan kanssa joustovaraa on vähemmän.

Kyllähän tämä vaippa on ympäristölle varmasti parempi kuin perusliberot, ja kokoaikaisia kertavaippojen käyttäjiä suosittelen ainakin kokeilemaan näitä. Olin itse kuitenkin hiukan pettynyt, ja ainakaan tässä koossa en näitä enää osta. Jospa isompi istuisi paremmin?

4 kommenttia:

Vauhtivekaroiden äiti kirjoitti...

En ole itse testannut Nature Babycare-vaippoja, koska minusta mainoksista on saanut jotenkin liiankin ympäristöystävällisen kuvan niistä. Varmasti muutos parempaan suuntaan, mutta..

Yritän olla tyytyväinen siihen, että käytämme kestovaippoja suurimman osan aikaa. Ainosastaan öisin ja pidemmillä kaupunki- ja/tai kyläilyreissuilla on liberot käytössä :)

Kaneli kirjoitti...

Sama homma täällä näin! :)

jarna kirjoitti...

Olen itse kuullut ja lukenut noista niin paljon huonoa, että en ole maksanut vaivaa edes kokeille. Ja tämä posti vahvisti taas sitä.

Roosa kirjoitti...

Meillä ovat toimineet ihan hyvin, niissä ei kai ole muiden kertisten imeviä ihmeaineita, koska pissanhaju on niissä pahempi kuin muissa.