17. kesäkuuta 2009

Haasteet

Haaste 1. Lempiasia juuri nyt?

Puhi on oppinut istumaan tuetusti, ja vaikuttaa siltä, että mikään ei ole mukavampaa, kuin syöttötuolissa istuminen ja pöydän paukuttaminen. Aivan ehdoton ykkösjuttu! Paukuttaminen on hauskaa myös lusikalla tai muulla hyvää melua aiheuttavalla esineellä. Emme ole saaneet hankittua syöttötuolia (vieläkään!), joten tämä tapahtuu yleensä siis kahvilassa. Tällöin tarjolla on usein myös kakkossuosikki, eli vettä, jota on i-ha-naa hörppiä lasista! Aina kun Puhi näkee juomalasin, siitä täytyisi ehdottomasti saada maistaa, olipa sisältö mitä hyvänsä. Pöydältä löytyy usein myös muita kiinnostavia tavaroita, joita voi tietenkin poimia ja pudottaa maahan. Painovoiman lait on siis lemppari numero 3.

Tähän liittyen ostoslistaan täytyy kirjoittaa syöttötuolin lisäksi nokkamuki, sekä Puhille oma lautanen tai lautasia. Puhi on perinyt käyttämättä jääneet Indiskasta joskus ostetut pinkit poniaiheiset syvät lautaset, jotka muotoilultaan muistuttaa hieman Teeman murokulhoa (jota ne väittävät syväksi lautaseksi). Itsenäistä ruokailua silmällä pitäen nämä eivät kuitenkaan ole sopivimmasta päästä, kiikkeräntuntuiset kupposet lentelevät varmasti herkästi. Saimme lahjaksi Pentikin pupu- ja nalleaiheisia lautasia, jotka ovat kyllä sopivan painavia (ei putoile lattioille kovin herkästi) ja reunat on sopivanlaiset sitten, kun harjoitellaan itsenäistä ruokailua, mutta en paha kyllä juurikaan välitä Pentikin astioista, joten jotain tyylikkäämpää on hakusessa.

Millaisia astioita teidän muksuilla on?


Haaste 2. Millainen ostaja olen?

Tästä tulee ristiriitainen vastaus...

Väittäisin olevani keskivertoa tiedostavampi kuluttaja, ja hankinnoissani korkealla sijalla vaikuttaa ekologisuus, eettisyys ja kohtuullisuus. Muita vaikuttavia asioita on käytettävyys, hinta ja kauneus. En voi sietää kerskakulutusta tai törsäämistä, vaikka pidänkin shoppailusta ja mukavien asioiden omistamisesta. Ostan paljon käytettynä ja kirpputorilta, käytän huutista suhteellisen aktiivisesti, uutena ostaessani vaadin itseltäni perusteluja.

Koska meillä ei juurikaan ole ylimääräistä rahaa, sitä täytyy käyttää harkiten. Rahaa ei kulu baareihin tai röökiin, mutta koska nautintoja täytyy olla, ostamme laadukasta ja tuoretta ruokaa. Tapaamme käydä kahvilassa kerran pari viikossa, ja siellä saa kahvin lisäksi vaikka palan kakkua! Puhin syntymän jälkeen olen shoppaillut itselleni hirveän vähän mitään, kosmetiikkaan tykkään panostaa, mutta vaatteita olen ostanut harvakseltaan. Kyse voi olla myös siitä, etten ole löytänyt oikein mitään .Tämän hetken muoti on minusta lähinnä vaivaannuttavan mautonta, enkä halua ostaa sesongin, vaan oman tyyliini mukaisia vaatteita. Niitä löytää silloin tällöin, milloin mistäkin. Nyt etsin hellemekkoa, jossa olisi kauniit värit ja yksinkertainen kuvio. Joskus kaapit oli täynnä niitä hyviä ideoita, joita käyttää kerran, ja sitten ne unohtuvat kaapin perälle, mutta nykyään tiedän yleensä mitä haluan, enkä osta harhaan useinkaan.

Huomaan kyllä shoppaavani tarpeen lisäksi myös huvin vuoksi, mutta olen oppinut hillitsemään itseäni, ja oikeastaan nykyään pidän enemmän kaupoissa kiertelystä ja katselusta, kuin itse ostamisesta. Ostettavaksi päätyvät asiat on yleensä käyty katsastamassa pariin kertaan etukäteen. Pyrin ostamaan laatua, ja käytän rahaa mielelläni designiin ja hyvään muotoiluun/suunnitteluun. Toisaalta perusbodyt sun muut ostan (kirpputorien lisäksi) halpaketjuista, ja sillä selvä. Olen tarkan markan vartija, enkä halua käyttää nopeasti kasvavan vauvan vaatteisiin omaisuutta, siitäkin huolimatta, että sydäntäni pistää ajatellessani Bangladeshin lapsia. Joskus ostan luksusta, ja ne vaatteet, astiat, kosmetiikka, kirjat tai sisustusasiat ovatkin sitten oikeita aarteita.

4 kommenttia:

Saara, Björn ja Joas kirjoitti...

Joaksen astiat on suurimmalta osin la chaise longuen. Niissä on ihania kuvia, joita voi näyttää kunhan puuro on syöty loppuun. Ne on myös tiskikoneenkestäviä ja melaniini ei hajoa, vaikka sitä paiskoisi lattiaan. Hintakin on kohtuullinen eli lautanen n.4e, mukit 3e jne. Tässä jotain esimerkkejä eikä edes kivoimmat mallit mukana:

http://www.lachaiselongue.fr/theme/enfant_9/repas_27

Täällä noita myydään ainakin lähes jokaisessa kaupassa, missä on lasten sisustusjuttuja.

Sitten kunhan Joas on oppinut ettei lautasia paiskota lattialle sitä odottaa Mujin todella ihana ja pelkistetty keraaminen lasten astiasto.

Meillä on tällä hetkellä päivittäisessä käytössä n.5 lautasta, sillä Joas saa kaikki välipalat ja purkkihedelmäsoseetkin lautaselta/omista kipoistaan ja syöttötuolissa istuen, että se oppisi mahdollisimman aikaisin kunnon pöytätavoille.

Saara, Björn ja Joas kirjoitti...

Siis melamiini. Tuli varmasti paljon muitakin kirjoitusvirheitä :)

jarna kirjoitti...

Melamiimia ei saa ollenkaan lämmittää mikrossa, se on siitä kökköä. Melamiimista irtoaa myrkkyjä kuumennettaessa.Mutta on meilläkin melamiimia tarjoiluastioina.

Ihania ostoperiaatteita! Olet varmaan Kaneli kauhuissaan meikäläisen ostotottumuksista=D
Mä perustelen itselleni ostamista sillä että meidän vaatteiden kierrätyprosentti on 100, sillä kaikki menee tavalla taikka toisella kiertoon.

Varmaan syksyllä ei enää jää aikaa ja intoa niin paljon kierrellä kaupoissa ja ostaminen vähenee...Tai sitten siirtyy nettiin;) Noh, meillä rahatkin vähenee syksyllä, että luonnollisesti on myös kulutustottumuksiaan harkittava paremmin.

Kaneli kirjoitti...

Mulle henkilökohtaisesti tärkeintä on, että ihmiset edes ajattelevat valintojaan, enkä jaksa kenellekään saarnata mistään. Se, mitä toteuttaa, on sitten toinen asia, ja syitä suuntaan jos toiseenkin on lukemattomia, mutta mun mielestä ratkaisevaa on, että ajattelee tekemisensä läpi. Ei ole neutraalia asiaa.

Sitä paitsi sä Jarna vaikutat todella tiedostavalta eläjältä. :)