27. syyskuuta 2010

Nukkumatti kadoksissa

"Univelka on unen saannin ja tarpeen välinen epäsuhta, joka johtuu univajeesta. Univaje merkitsee nukkumattomuudesta johtuvaa väsymystä. Univajetta kertyy, kun ihminen ei saa unta, vaikka hän sitä tarvitsisi. Silloin ihminen valvoo tarkoituksenmukaisesti tai epätarkoituksenmukaisesti. Tavallisesti univelka huomataan vasta silloin, kun sitä on kertynyt pidemmän aikaa. Riittävä uni on sellainen määrä unta, joka takaa optimaalisen toimintakyvyn seuraavana päivänä. Univaje siis määritelmänsäkin mukaan haittaa ihmisen toimintakykyä."


Puhi on nyt viikon ajan, eli siitä, kun mummu läksi kotiin, nukkunut todella huonosti. Hän normaalisti menee nukkumaan klo 21 aikaan, ja nukuttaminen onnistuu nytkin ihan ok, alle puolen tunnin. Herätys tulee joskus 3 aikaan yöllä, eikä hän saa enää unenpäästä kiinni. Mikään ei tainnuta häntä. Ei vieressä pötköttäminen, ei sänkyyn vieminen, ei meidän sänkyyn pääseminen. Sielläkin hän vain töllistelee silmät selällään, pyörii ja potkii, niin ettei muiden unista kertakaikkiaan tule mitään.
Mummu nukkui Puhin kanssa samassa huoneessa, ja varsinkin eka yö mummun lähdön jälkeen oli todella vaikea. Mietin, että voiko tämä johtua siitä? En keksi, miten tästä yhtäkkiä tuli tällaista. Yleensä jos Puhi herää ja tulee väliimme, hän nukkuu siinä ihan hyvin, tai takaisin omaan sänkyyn viedessä nukahtaa myös sinne ongelmitta.

Meillä on aina tuo nukkuminen onnistunut vähän liian hyvin, niin että pienikin univaje tuntuu mahdottomalta sietää. Kaiken lisäksi palaan tänään töihin, joten kunnon yöunille oli kyllä tilausta... 

Onko teillä rakkaat blogiseuralaiset jotain nukkuvinkkejä?
1 kommentti:

Mae kirjoitti...

Päiväunet pois? Tai lyhyemmäksi?