30. lokakuuta 2010

Ennen oli kunnollista


Tänään käytiin kahvilassa. Kakkutiskillä Sokerini kohtasi ongelman: "Nää on niin näitä kaikkea kaikella -juttuja! Just tällaisia nuorten naisten valitsemia!" se jupisi kuin papparainen. "Miksi mistään ei saa enää kunnon kakkuja?!"

Mua nauratti. 

Siitä tuli mieleen, että meitä yhdistää sellainen nostalgia, kaipaus aikaan, jota ei ole. Meidän elämä on vähän sellaista, kuin leikittäisiin "ennen vanhaan." Se näkyy vähän siellä ja täällä, sellaisena yleisenä runollisuutena ja haaveiluna, tyylinä ja makuasioina. Me keräillään vanhoja esineitä. Me ajatellaan, että arkkitehtuurissa jugend on kauneinta, ja että muotoilu ja muotisuunnittelu oli parhaimmillaan 20-50 -luvuilla, että sen koommin ollaan tultu aina vain nolompaan suuntaan. Me tykätään vanhoista autoista, vaikka inhotaan autoja muuten. Vapaapäivinä me notkutaan usein vanhojen tavaroiden liikkeissä ja kirppiksillä. Laajimmillaan se näyttäytyy asioissa, joita arvostaa ja pitää tärkeinä. Yksityiskohtaisimmillaan vaikkapa siinä, että mä käytän lähes aina hametta, ja Sokerilla on viikset kotitekoisella viiksivahalla mutkalle aseteltuna. Ei me fiftareita olla, muttei kyllä kaukanakaan. 

Höh! En näköjään osaakaan selittää tätä. Pieni huomio. Mutta naurattipa vaan. Oma papparaiseni....niin, että meidän isukille uppoaa käpykakku, aleksanterinleivokset ja sen sellainen paremmin kuin salmiakki-sitruuna-kurpitsa-halloweenleivokset. Minä syön kaffeplörön kanssa ihan vaan Fazerin sinistä.

(Äitini kysyi joskus, että miksi Sokerilla on Hitlerin tukka. Ei se ymmärrä sitä, että siihen aikaan kaikilla miehillä oli sellainen tukka.:)

10 kommenttia:

jarna kirjoitti...

Voi että miten hauska kuva. Olette koiraa myöten tosi saman nälöisiä kaikki=D

Minä haluaisin olla aikakaudessa, jolloin naisilla oli runsaat puvut ja miehet nosteli nenäliinoja...Kun romantiikka oli todellista romatiikkaa. Mutta tietenkään en kestäisi sitä kaikkea naisen alistamista...Että rusinat pullasta.

Edla kirjoitti...

Minunkin mielestäni ennen oli kauniimpia rakennuksia, esineitä ja paljon paljon muuta.

Tyylikäs kuva teistä :)

Olen miettinyt että pitäisi ottaa sellainen entisajan mustavalkoinen "jäykkis" perhepotretti. Pyhäpuvut päälle ja sitä rataa. Vanhat valokuvat ovat niin kauniita.

Kaneli kirjoitti...

Jarna, mulle tuli Coppolan Marie Antoinettea katsellessa mieleen sellainenkin, että ne oli niin kauniita, kaikki puvut ja kampaukset ja tavat, mutta samat asiat olivat myös hirvittävän kankeita ja joustamattomia. Ja mieti miten pahanhajuisia ihmiset olivat! Ei ne hovissakaan suihkutelleet päivittäin. :)

Edla, meillä on mietitty ihan samaa. Me ei vietetty häitä eikä otettu hääkuvia, mut ollaan suunniteltu et voitais ottaa nyt sellainen pukupotretti. Mä haluaisin sängyn yläpuolelle myös sellaisen old school -hääkuvan, missä tuijotetaan kameraan vierekkäin ja vakavina. :D

jarna kirjoitti...

Kaneli, rusinat pullasta pliis=)
Mutta en oikeastaan hinkuakaan Ranskaan, vaan Britteihin, Jane Austenin ajan maisemaan...

Kaneli kirjoitti...

Haisi ne sielläkin... ;)

Kaneli kirjoitti...

...Mut Austen on ihana!

Saara, Björn ja Joas kirjoitti...

Täällä on aina joulumarkkinoilla sellainen koju, jossa otetaan kuvia vanhan ajan tyyliin. Paikalla on siis vaatteita mistä valita silinterihatusta, kultakellosta sekä kävelykepistä alkaen ja naisille ja lapsillekin löytyy omat hepenensä. Ajateltiin käydä tänä vuonna, sillä Björnistä ja tämän entisestä kämmppiksestä muutama vuosi sitten otettu kuva on aika hauska ja hintakaan ei ole paha! :)

MrsAgatha kirjoitti...

Ihana kyllä tuo kuva teistä! =)

Roosa kirjoitti...

Tosiaan hieno kuva teistä. Minulla on myös ollut aina nostalgia-kaipuu, erityisesti 20-luvulle, sellaiseen uuden modernisaation innostukseen, jota vaikka Paavolaisella oli, mutta kaikissa aikakausissa lienee ollut huonot puolensa, kuten haju. Myöskään köyhyys ei enää ole Länsi-Euroopassa samalla tavalla silmään pistävää...

Nanna kirjoitti...

Mahdottoman komia kuva teidän perheestä! :)