5. marraskuuta 2010

Astiakaapin kokoaminen ja nykypäivä

Tyhjensin tuossa tiskikaappia mietiskellen samalla, että mistä sitä kirjoittelisi blogiinsa. No, menin siitä, mistä aita on matalin, kuvasin astioita, ja päätin ihastella täälläkin suomalaisen muotoilun korkeaa tasoa. Meidän astiakaappimme (muutamia juttuja lukuunottamatta) on koottu selkeydestä, neutraaliudesta ja käytännöllisyydestä. Mulle on tärkeää, että astiat on sarjaa, jota on saatavilla loputtomasti. En halua surkutella tiskatessa hajoavia laseja, vaan astioiden täytyy olla korvattavissa. Haluan, että astiat ovat kauniita, mutta käytännöllisiä ja muodoltaan yksinkertaisia. Suomalaisittain tämä kaikki on helppoa. Arabialla on pitkä ja menestyksellinen historia suomalaisten, meidänkin, ruokapöydässä.

Yhteisen kodin kattaus löytyi helposti ja vahingossa. Olimme yksin eläessämme keränneet samoja sarjoja, ja fuusioitumisen yhteydessä luovuimme vain ylimääräisistä ja sopimattomista astioista. Lasit vaihdoimme kokonaan, sillä minä vihasin sekä omiani (Vernat) että miehen (siniset Kartiot) laseja. Tilalle löytyikin vaikka mitä.


Laseja on kolmenlaisia. Tämä on tapahtunut vahingossa. Ensin ostimme harmaat Kartiot. Ne on kivat lasit, mutta aika pienet. Aino Aallot saimme lahjaksi veljeltäni. En pidä niiden ulkonäöstä juurikaan, mutta koko on käytännöllinen. Ote-laseja ostin kirpparilta kokeeksi, ja tykästyin niiden tukevuuteen, kokoon ja siihen, miltä ne tuntuu kädessä. Ostimme niitä siis muutaman lisää. Onneksi kaikki on harmaita, ei tule liian sekavaa. Kartioista olisin kyllä jo valmis luopumaan.


Lautaset on Teemaa. Mies on kerännyt mustaa, minä valkoista. Natsaavat ihan kivasti yhteen. En pidä Teeman uudesta syvästä lautasesta, mutta ne on käytännöllisiä. Meillä on myös Kesti-sarjan syviä lautasia, niistä kouluruokailu mieleen. Mummoni on antanut meille myös Kestin erikoislautasia, Kennelliiton juhlalautasia 1980-luvulta. Sympaattista.


Näitä murokuppeja riittää. Rakastan sitä, kun ne on hyllyssä värikkäin.

Arkisia kaffekuppeja mustana ja muumisina. Vihaan noita muumimukeja, enkä haluaisi pitää niitä, mutta kuitenkin sorrun ja ihastun niihin aina, kun tulee uusi hahmo. Oikeaa junttidesignia, mutta olkoon, Puhikin kun tykkää.

Tää on hassuinta: punkkulasit on Villeroy & Bochin, valkkarilasit on siipan äidin hankinta, olikohan Lidlistä vai Cittarista. Ihan kelpo laseja molemmat. Korkeat Disney-mehulasit on peruja mun lapsuudesta. Ihme, että niitä on neljä vielä ehjänä.


Pyhäkupit! Lempparini! Kaikki erilaisia pikku posliinkuppeja, tasseja en jaksanut kaivaa kuvaan. Vanhaa Arabiaa ja muuten vaan nättiä huuhaata kirppiksiltä ja mummoloista. Me käytetään näitä tosi harvoin, mutta silti meillä on joku fiksaatio niiden keräilemiseen. Osan voisi ihan hyvin myydä, tuskin me koskaan pidetään sadan hengen kahvikutsuja.


Ruokailuvälineet ja muut kihvelit on Citterion Tools-sarjaa. Simppelit ja kivat kädessä. Soppaa syödään kyllä Sokerin mummun nimikoiduilla lusikoilla (keskellä). Ne on ihanat. Haluaisin meille Toolsin kattilat ja padatkin... Ehkä sitten lottovoittopäivänä.


Cappucino-kupit on Ikeasta. Ihanan selkeää muotoilua. Teepannu on koulun rojuläjästä pelastettu. Se on alunperin varmaan tarkoitettu johonkin käsityö-projektiin maalattavaksi, mutta minusta se on kauniimpi noin paljaanakin. Sarpanevan klassikkopannu on jäänyt kattilakaappiin lepäämään, tämä on useimmin käytössä.


Sitten on Puhin astiat... En tykkää noista Pentikin lautasista, mutta ne on niin käytännölliset, että niitä on suorastaan pakko käyttää. 


Tällaista meillä, entäs teillä?!
Niin, ja hyvää viikonloppua kaikille!

2 kommenttia:

tiina kirjoitti...

Osittain täälläkin samaa. Samat aterimet plus lisäksi ihana sarja vanhojen hopea-aterinten mallisia oikein krumeluureja. Pikkulusikoita on tsiljoona, koska hankin niitä siinä vaiheessa, kun M-R jo käytti muitakin kuin muovilusikoita, ettei ne vaan lopu kesken. Zara Homesta ja oliskohan Mujista hienoimmat. Ja tietysti ainaki 8 muumilusikkaa. :) Muumimukejä täälläkin, saan niitäaina lahjaksi ja ne on kätsyn kokosia kaakaomukeiksi niin en halua luopuakaan, vaikka ne on munki mielestä just sitä junttidisainia. Kahvia meillä ei juo muutaku vieraat niin meillä ei oo ainuttakaan kahvikuppia, mitä moukkia ollaankaan! En vaan tiiä mitä tahtoisin,ehkä äidiltä niitten hääkahviastiaston... pitääpä kysyä! Lautaset meillä on Ikeaa ja Runoa. Juomalasit onkin sitten kunnon sekalainen seurakunta, Kartioita, vaaleanpunaisia söpöjä krumeluurilaseja, Ikean korkeita juomalaseja ja nyt ostin suloiset kapeat joululasit...plus kaikki yksittäiset. Se onkin mun seuraava projekti, kunhan projektit siirtyy keittiön puolelle. :) Kivoin olis nyt vaan luopua niistä mistä ei tykkää ja sitte olis pakko hankkia tilalle ihanaa, mutta olkoot :) Mieluummin kasvattelen masua. :D
Niin ja lastenastiat meillä on kans niitä käytännöllisimmän mallisia lautasia joista ei saa helposti ruokaa liinalle tippumaan ja mukit on "ameriikanmukeja", eli niissä on hilettä ja sydäntä ja kukkaa sisällä heilumassa kun mukia heiluttaa... Tosin M-R:hän kyllä käyttää nyt jo kaikkia samoja astioita kuin mekin, mutta vuoden päästä on taas tilanne eri.

Oho, en olis uskonu että jaksan näin paljon kirjoittaa tästä aiheesta ja omista kaappien sisällöistä :D

Lilli kirjoitti...

Meillä on noi teemat kanssa :) Ovat kyllä kivan isoja joka onkin meidän ruoka-annoksille vaan hyvä (tai oikeastaan huono, mahtuu enemmän joten tulee syötyäkin enemmän ^^'). Ne näyttää vielä kivemmalta kun tosiaan hankkii myös muuta väriä. Meillä on valkoiset ja pähkäilenkin tässä nyt, että ostanko mustat vai punaset niille kaveriksi. Jos olisi jo valmiiksi mustat olisi punainen ollut ehdoton valinta :D

Astioita meillä on kyllä muuten ihan liikaa -_- Maulan taidokkaat saviastiatkin suurimmaksi osaksi käyttämättömiä (ruokailussa) kun ovat niin pieniä :/ Kuten myös äiteeltä pelastettu joku iittalan ihana musta iso sarja joka meillä on ennen ollut vain jouluastioina. Voisin itsekin pitää niitä jouluastioina mutta kun harvoin kotona syödään jouluna :/ Odotan kyllä innolla vieraita joille voi tarjota ruokaa ja kahvetta niin voisin vähän paremmin saada noita astioitakin käyttöön tilaisuudesta ja vuodenajasta riippuen :D (pystyisin käyttämään joka vuoden aika omia astioitaan mutta toistaiseksi ei ole onnistunut vielä käytännössä :()

-Lilli-