21. tammikuuta 2011

Kauppakassi!


Monet ovat kirjoitelleet kauppakassiensa sisällöstä blogiin. Vilpittömänä kyylänä olen lueskellut nämä postaukset läpikotaisin, ja nyt, kaiken kiireen keskellä (ensi-ilta huomennaaa!), ajattelin nykäistä omanikin tänne. Joskus olenkin kirjoitellut jotain vastaavaa, samalla kuvalla, mutta pistetään uusiksi, kun siitäkin on jo aikaa. 

Luin jostakin, että nelihenkisen perheen viikon ruokaostokset maksaa keskimäärin 300€. Mistä se tulee? Musta se kuulostaa aika paljolta. Meitä on tietysti vain kolme + koira, mutta alitetaan tuo summa ainakin puolella. Seuraa kevyt analyysi. Meille ei osteta lihaa, eineksiä tai muita valmiiksi sekoiteltuja juttuja juuri koskaan. Eineksistä ja pakasteista kelpuutan vain harvat ja valitut: pinaattiletut, soijanakit, sesamnugetit, ranskikset, kasvispullat, jotain kalapakasteita. Niin ja vispipuuron. Puhi rakastaa sitä, minä en viitsi tehdä. Toisaalta meillä käytetään rahaa luomuun ja reiluuteen, tuoreisiin kasviksiin ja hedelmiin. Mutta toisaalta taas meille ei yleensä päädy mitään "ylimääräistä", eli ostetaan tasan sen verran kuin syödään. Ylimääräisiä herkkuja ostetaan, kun tekee mieli, mutta ei varastoon. Me pyritään mahdollisimman lisäaineettomaan, tuoreeseen, terveelliseen ja tiedostavaan kauppakassin sisältöön.

Niin, mitä sieltä löytyykään? Tämän päivän ruokaostokset maksoi nelisenkymppiä joista kympillä tulppaaneja. Luultavasti ei tarvitse käydä kaupassa ennen ensi viikkoa.

- 2 kevytmaitoa
-1 punainen maito
- kerrosviilejä
- soijajugurtteja
- jugurttijuomia
- kerma
- Valio 3 hedelmän mehua 
- paahtoleipää
- ruisvispipuuro
- luomumunia
- omppuja
- kukkakaali
- paprika
- 2 kurkkua
- 1kg porkkanoita
- jääsalaattia
- kirsikkatomaatteja
- katkarapuja
- Taffel-sipsejä
- 2 pulloa Cokista
- hammastahna

9 kommenttia:

Unikuu kirjoitti...

potkuja!! ;)

Kaneli kirjoitti...

:)))

Saara, Björn ja Joas kirjoitti...

Mäkään en ymmärrä mihin toi 300e voi mennä (tai minkälaisia suursyömäreitä ne perheet sit on), en edes Suomen ruokahinnoilla!

Meillä menee viikossa ruokaan n. 25e. Se sisältää kylläkin vain tuoreet ainekset (muut löytyy yleensä aina kaapista), myös lihaa. Ainakin maito, kananmunat, liha ja vihannekset ostetaan luomuna, jos kaupasta vain saa. Keskimäärin syödään ulkona kerran viikossa, mutta kesällä useammin. Koko kuukauden summa jää siis reilusti alle 200e vaikka siihen laskisi noi täydennettävät kuiva-aineet ja ravintolat juomineen. Ja jos meitä olisikin neljä, niin tuskinpa lasku siitä paljoa kasvaisi.

Sipsejä ja limpparia ostetaan ehkä kerran kuukaudessa ja karkkiakin ostan nykyään enää parin viikon välein. Mikroa ei meillä ole koskaan ollut, joten mitään valmisruokia en harrasta. Puolivalmisteita kyllä, jos joku säilykepurkissa oleva tomaattisose tai maissi sellaiseksi lasketaan. Teen kerran kahdessa kuukaudessa ison kattilallisen kanarisottoa pakkaseen annospusseissa ja sieltä voi ottaa ja lämittää nopeasti kattilassa, mikäli ei jaksa tehdä pienelle toista lämmintä ruokaa. Me kun tehdään vain yksi lämmin ateria/päivä iltaisin, sillä teen yleensä niin isoja määriä, että niistä riittää seuraavan päivän lounaaksi. Joas taas syö lounaan hoidossa ja tulee vasta sen jälkeen kotiin.

Saana kirjoitti...

Joo, minäkin olen lukenut noista 4-henkisen perheen kulutusmenoista, ja ihmetellyt, että miten rahaa voi mennä niin paljon.

Täytyykin tehdä vaikka joku päivä postaus siitä, kuinka paljon meidän 5-henkisen perheen ruokamenot on viikossa, ja mitä oikein on tullut ostettua ruoaksi.

joponen kirjoitti...

:) Meilä mennee n. 50-70 viikossa 6 ihmistä ja kaks kissaa :D

Eineksiä ei käytetä, kun kaikissa maitoproteiinia.. (esikoinen maitoallergikko) Kolmea eri "maitoa" ja jugurttia ostettaan, kun maitoallergian lisäksi perheestä löytyy 2 laktoosi-intoleranttia...
Aina kauppalista mukana ja ei meiläkään "heräteostella" kauppareissuilla.

Niin ja hyvää ensi-iltaa :)

Pinja kirjoitti...

Meillä taas tuntuu helposti menevän toi 300e kuussa ruokaan. Vaikka kuinka yritetään miettiä mitä ostetaan niin kyllä sitä menee. Joka päivälle tietenkin lämmin ateria + väli- ja aamupalat.. ihan perusruokia syödään. Eikä koskaan eineksiä (poikkeuksena hernari sillontällöin)
Tietenki tähän vaikuttaa se, että mies ottaa yleensä eväät kotoa, ja siihen pitää varata reilusti ruokaa(pari leipää ei tätä asiaa aja). Ja onhan toi kasvava teini-ikänen tossa.
Ja silti tuntuu että kaappi aina tyhjä ja että ihan perusleipää eikä mitään ihania herkkuja.... ;)

Kaneli kirjoitti...

Kyllä meilläkin 300e KUUKAUDESSA menee! :) Viikossa ehkä satanen, vähän alle.

Joposelle kiitos salaisista. :)

Sokrutin kirjoitti...

No oh-hoh, 3 hengen perhe 300e vkossa.

Meillä menee se 300-400e/vko ja meitä 2 aikuista ja 6 lasta. Pitkälti itse tehdään, luomua suositaan ja herkutellaankin toki.
Siihen kuuluu vaipat jne ruokakauppaostokset.

Aika hurjasti saa syödä et saa tuon summan hummattua kolmeen pekkaan :)

Katja kirjoitti...

Samaa määrää ihmeteltiin täälläkin. Huomattavasti alitetaan tuo summa vaikka on 4 lasta ja 2 aikuista.
Joskus voisikin laittaa blogiin oman kauppalaskun ostokset :)