2. tammikuuta 2012

Vegeilyä

Puhi on hoidossa kaupungin perhepäivähoidossa, ja hoitajamme näkee valtavasti vaivaa kasvisruokavaliomme eteen. Kaupungilla on sellainen linjaus, että kasvissyöjälapsille voidaan tarjota lihatonta vaihtoehtoa, mutta kasvissyöjälasten proteiinin tarpeesta (n. 1,1g/kg/vrk) heillä ei ole velvollisuutta huolehtia. Käsittämätöntä, mutta totta.
Puhin hoitaja on kuitenkin halunnut tarjota laadukasta ja yhtä ravitsevaa ruokaa kaikille lapsilleen, ja on opetellut kokkaamaan hyvää (ja edullista) kasvisruokaa. Alkuun hän pyysi vinkkejä meiltä, ja nyt syksyllä hän vihjaisi, että lisääkin saisi antaa.

Niinpä askartelimme Puhin kanssa uuden vihkosen, jossa on uudenlaisia edullisia (kala- ja) kasvisruokaohjeita.

 Reseptivalintojen kriteerit oli edullisuus, helppous, säilyvyys, monipuolisuus, proteiinipitoisuus, lapsen suuhun maistuva. Esittelin myös uusia ruoka-aineita, kuten quinoan ja hampun proteiininlähteenä.

Sitten kirjoittelin ohjeet taitetulle a4-arkeille, Puhi väritti sivut ja minä piirtelin porkkanoita ja tatteja sinne tänne. Hoitaja sai vihkosen hehkuviinipullon kylkiäisenä, kun jäimme lomalle ennen pyhiä.


(Päivähoidon johdon kanssa on ollut muutenkin vääntöä kasvisruokailusta. Kaupunki uhkaa sulkea vaihtoehtoiset ruokavaliot joko allergiatodistuksen tai uskonnollisen yhteisön todistuksen taakse. Kasvisruokailun etuja ei haluta nähdä, kitistään vain jotain pöhköä siitä, että lapsen pitäisi itse saada päättää, rupeaako aikuisena hipiksi vai ei. Jälkeenjäänyttä ja vanhanaikaista, mutta ehkä se siitä tällä kertaa.)

7 kommenttia:

Minttu / mami go go kirjoitti...

Kiva että teillä tuollainen ihana hoitaja!

Samaa mieltä olen, ihan älytöntä tuo kasvis ja erikoisruoka-linjaus. Todella jälkeenjäänyttä.

Onnellinen Koti kirjoitti...

Kaupunki iskee sinne, missä jää on heikoin. Ei saada kitkettyä esimerkiksi kaupungin vuokrataloista parveketupakointia mutta vegemuksut on helppo nujertaa...

Tai niinhän ne luulee! Omat lapseni on sekasyöjiä omasta halustaan, mutta olen valmis lähtemään barrikaadeille, jos kasvisruokailu jossain kiellettäisiin. Itse en söisi lihaa vaikka saisin siitä rahaa, joten nyt on kyse muustakin kuin hippeilystä.

Ärsyttävä toi kaupungin asenne, murrrrr!

Onneksi teillä on mukava pph, joka yrittää parhaansa ♥

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihana reseptivihkonen, saisiko tuollaisen tulostettavanna versiona ;)

Ja ihana on myös hoitaja :)

Katja

Tarzan kirjoitti...

Hei, siis mäkin haluan saada tuollaisen vihkosen!! Voisitkohan julkaista jotain ohjeita blogissasi? Etenkin tuo quinoa kiinnostaisi. Saako sitä tavallisesta ruokakaupasta?

Haluaisin laittaa itselleni ja lapsilleni enemmän kasvispitoista ruokaa, mutta olen vain toivottoman käsi siinä hommassa. Tuollainen reseptivihkonen olisi painonsa arvionen kullassa.

Terveisin
Taru

Kaneli kirjoitti...

Oi että, kiitos kivoista kommenteista! Voisin skarpata, ja näpytellä tännekin muutamia ohjeita. En oo itsekään erityisen hyvä kokki, mutta ainakin yritän. Ja isihän meillä pääasiassa ruuan tekeekin.

Hamppua on helpoin käyttää siemeninä sämpylöissä tai jauheena smoothieissa, quinoaa (kvinoa) taas käytetään aika pitkälti riisin tai cuscusin tapaan.

Kaneli kirjoitti...

Niin ja quinoaa olen ostanut Ruohonjuuresta, en tiedä saako (vielä) tavan ruokakaupoista.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Ihan tavan Prismasta löytyy quinoaa (kahta eri merkkiä), lähisiwassa tosin ei ollut.
yst.terv. quinoan suurkuluttaja