1. joulukuuta 2012

Boys & Girls


BR-lelut ja Toyr R Us julkaisivat taannoin Ruotsin markkinoilleen kuvaston, jossa leluja ei oltu jaoteltu tavanomaiseen tapaan, vaan sukupuolineutraalisti. Eli toisin sanoen tytöt leikkivät kuvissa myös autoilla siinä missä pojat nukeilla. Nyt Hesari uutisoi, että maailmalla on järkytytty tästä tempauksesta. Miksi?

Järkytyitkö sinä? Mitä ajattelit, kun kuulit tästä "epänormaalista" lelukatalogista?

Minä järkytyin lähinnä ihmisten yksisilmäisyydestä ja mielen köyhyydestä. Minusta kaikenlaisilla leluilla leikkivät lapset ovat normaaleja. Mitä pahaa siinä voisi olla? Kuka ei ole oikeassa elämässä tavannut nallea paijaavaa poikaa, tai autoilla leikkivää tyttöä?

Keskustelin taannoin ystäväni kanssa siitä, kuinka on vähän vaikea ymmärtää niitä, jotka valitsevat kasvattaa lapsensa siinä määrin sukupuolineutraalisti, että kieltäytyvät mainitsemasta lapsensa sukupuolta kenellekään. Ymmärrän pointin, sillä varsinkin näiden kuvastojen herättämän keskustelun jälkeen on helppo huomata, että sukupuoliin kohdistuvat ennakkokäsitykset ovat edelleen hyvin vahvoja. Vaikka minun lähipiirini kehuu poikia herkkyydestä ja tyttöjä rämäpäisyydestä, maailma ei useinkaan tee niin. Onneksi jonkinlaista positiivista kehitystä on nähtävissä tämänkin asian suhteen. Rosa Meriläinen kirjoitti juuri nasevan artikkelin tyttöydestä, suosittelen lukaisemaan!

Muistan, kun joskus lastentarhanopeaikoina erään pojan äiti kysyi vilpittömästi huolissaan, että tuleeko hänen pojastaan (kuiskaa se sana), kun tämä leikkii nukeilla? Vastasin totuudenmukaisesti, että nukeilla leikkiminen vaikuttaa varmasti pelkästään positiivisesti lapsen kasvuun. Empatiakyky, tunnetaidot, vastuu, lempeys, huolehtiminen... Jätin mainitsematta, että minusta mahdollinen homouskin kuuluisi minusta tälle listalle siinä missä heterouskin. Tai enemmänkin listalle voisi lisätä sanan ihmisyys.

Ja vielä sukupuolesta. Puhi kysyi minulta viime viikolla, että onko kaikilla pojilla pippeli? Vastasin, että sitä ei voi valita, syntyykö pojaksi vai tytöksi (pippeli vai pimppi), mutta sen voi, haluaako elää niin kuin tyttö vai poika. Minä haluan elää poikana, totesi ihana Puhini kapaloitu pehmo-orava sylissään.Ei kommentteja: